Mai

Szerző: Hopeless on 2009.10.06. 23:10

Ha ha...Murphy köcsög...olvasgattam Báthoryt és láttam, hogy meg is filmesítették az életét, ami természetesen nem feltétlen sikerült hitelesre...kellő mennyiségű feljegyzések, beszámolók híján. A legtöbb információt a XVI. században kínvallatással szedték ki, jobbára természetesen a pornépből..kicsit igen abszurd, hogy egy grófnőt őrizetbe vesznek majd vádat emelnek ellene jobbágyai, cselédjei kínzásai miatt, ami akkoriban eléggé elterjedt volt a nemesek körében...jobban hiszek Thurzó György nádor kapzsiságáról és egoizmusától túlfűtött írások hadainak..mely következménye képpen természetesen anyagi (és viszonzatlan szerelmi?) vonzata miatt kellett távoznia a grófnőnek. No igen, Erzsébettel tényleg nem volt minden rendben, de badarság lenne elhinni azokat az alaptalan vádakat pl. hogy szűz lányok vérében fürdött. Ezt sehol, egy vádlott kínvallatása alatt nem jegyezték. No de gondoltam lássuk a véres drakula filmet...szóval ez a film lett a legdrágább közép-európai film és a szlovák filmtörténelem legsikeresebb produkciója is. Kellemes, hogy elhangzottak benne szép magyar szavak...de a film alapjába véve angol és nincs magyar szinkron, mivel hazai mozikban nem került bemutatásra megállapodás híján. Az Erzsébetet játszó színésznő szép, holott köztudott, hogy a grófnő nem volt egy gyönyörűség...és még sorolhatnám..de én nem ezektől dobtam le az ékszíjat.

Míg Nádasdy Ferenc (Báthory férje) a törökökkel csatázik, a grófnő szerelmes lesz...hát kibe is, egy MELEG festőbe...míly szép is a szerelem, nemdebár?? A legszebb, hogy amikor börtönbe veti Ferenc a festőt mert megtudja, hogy szeretett neje nem közömbös Merisi (mert így hívják) iránt, akkor a festő onnan megszökik...nah és ettől a ponttól fogva kezd egy kicsit érdekesen viselkedni Erzsébet. Óóóó mondom..most sírjak vagy röhögjek? Hát röhögtem. Felhívtam barátnőmet, mesélem a sztorit...ő meg csak annyit mondott, hogy nézessem meg a családfám...

comment: Esküszöm csak ártatlan történelmi drámát szerettem volna megnézni...de neeem...és Murphy csak nevet és nevet....legközelebb Mária Teréziáról készült filmet nézek...nah erre mit lépsz?

komment
süti beállítások módosítása